Geschiedenis Oktoberfest München - Oktoberfissa

Geschiedenis Oktoberfest

aug 19, 2015

Geschiedenis Oktoberfest Studenten & Jongeren Reizen

Oktoberfest in München

Waar velen van ons het Oktoberfest in München wellicht zullen zien als het ultieme, bijna destructieve, zuipfestijn bij onze oosterburen, kent het Oktoberfest wel degelijk een rijke historische geschiedenis vol culturele hoogtepunten en fantastische tradities. Over het algemeen ziet men het Oktoberfest als definitie van ‘Duitsheid’, maar niets is minder waar. Het Oktoberfest, ‘Wiesn’ in de lokale volksmond, is namelijk een uit haar voegen gegroeid volksfeest uit Beieren (Bayern/Bavaria), rijk aan lokale gebruiken en tradities. Vandaag de dag wordt het evenement door meer dan 6 miljoen bezoekers bezocht vanuit de hele wereld. Los van het bier & bratwursten verhaal, willen we jullie graag wat meer vertellen over de geschiedenis van het Oktoberfest.

Geschiedenis Oktoberfest in München

Het ontstaan van Oktoberfest

Voor de roots van het Oktoberfest gaan we meer dan 200 jaar terug in de geschiedenis, om precies te zijn naar 12 oktober in het jaar 1810. Op deze dag begon namelijk het 5 daagse huwelijksfeest van de Beierse prins pils Ludwig en de oogverblindende Prinses Teresa van Sassonia-Hildbughausen. Deze koninklijke evenement, voorganger van Oktoberfissa ;), werd gevierd op een weide aan de rand van de stad. Deze weide werd vernoemd naar prinses Teresa en heet sindsdien ‘Theresienwiese’, verkort ook wel ‘Wiesn’. De huwelijksfestiviteiten werden afgesloten en gevierd met de inwoners van Bavaria door middel van grootste paardenraces. Een groot succes, want het jaar daarna vond deze paardenrace wederom plaats en de fundering voor het Oktoberfest van vandaag was gelegd! Sindsdien werd het evenement jaarlijks gevierd, op 24 uitzonderingen na (oorzaken: oorlog/epidemieën), en werd in 2010 het 200 jarig bestaan groots gevierd.

Naast de paardenwedstrijden werd er vanaf 1811 ook een landbouw beurs georganiseerd om de agriculturele en economische activiteiten van Bavaria te promoten. Waar de paardenraces sinds 1960 niet meer plaatsvinden, wordt nog een keer in de vier jaar de traditionele landbouw fair georganiseerd aan de zuidelijke zijde van het ‘Wiesn’. In 1813 werd het evenement geannuleerd vanwege de oorlogen die tegen Napoleon werden gevoerd in Europa. Oktoberfest kreeg een nieuwe dimensie in 1818 toen de eerste attracties werden toegevoegd aan het volksfeest. Vanaf 1819 werd het Oktoberfest vanuit het stadsbestuur geregeld, de duur van het evenement werd verlengd en de data werden naar voren gehaald waardoor men kon genieten van de langere en warmere dagen in september. In 1850 is het standbeeld van Bavaria geplaatst aan de rand van het Theresienwiese, vanaf hier houdt de patronaat het Oktoberfest in de gaten. Jaren verstreken en uiteindelijk is de focus van Oktoberfest verschoven van de paardenraces & landbouwbeurs naar heerlijk bier & eten, kermis attracties en randprogrammering.

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Oktoberfest is de terroristische aanslag bij de hoofdingang in 1980. Dertien mensen kwamen te overlijden en meer dan 200 mensen raakten gewond. Bij de hoofdingang van het Theresienwiese is een monument geplaatst om de slachtoffers te gedenken.

Oktoberfest O'zapft is

O’zapft is!

De burgemeester (Oberbürgermeister) van München, Thomas Wimmer, begon in 1950 met de inmiddels traditionele welbekende opening van het Oktoberfest: het tappen van het eerste bier fust! Vandaag de dag tapt de burgemeester nog steeds op de eerste zaterdag van het ‘Wiesn’ om precies 12.00 p.m. bier uit het eerste houten fust en roept vervolgens luid ‘O’zapft is!’ (dit betekent dat het fust getapt is). Pas nadat de burgemeester het eerste bier heeft getapt mogen de biertenten bier schenken aan bezoekers van Oktoberfest.

Oktoberfest München bier vrouwen dirndl

Oktoberfest heden

Het Oktoberfest is door de jaren heen gegroeid en gegroeid. Vandaag de dag duurt het evenement maar liefst 16 dagen en begint op de eerste zaterdag om exact 12.00 p.m., het festijn is elke dag geopend en met name in de weekenden komen mensen vanuit de hele wereld om het Oktoberfest te bezoeken. Bezoekers, met name de mensen uit Beieren, lopen in traditionele kledingdracht: de vrouwen dragen een prachtige Dirndl en de heren gaan in een Lederhosen. Het Oktoberfest terrein bestaat tegenwoordig uit 14 enorme biertenten en een grootste kermis. Het ‘Wiesn’ is een internationale smeltkroes van nationaliteiten en is geschikt voor jong en oud.

Zorg dus dat je vandaag nog jouw reis naar het legendarische Oktoberfest in München boekt zodat je niets van dit moois hoeft te missen!