Biergarten - Oktoberfissa

Biergarten

aug 22, 2015

Biergarten München straatbord

Zoals we inmiddels wel weten houden onze oosterburen wel van een biertje. Er is geen land ter wereld waar de inwoners zoveel bier drinken in de tuin als Duitsland. De ‘Biergarten’ is een traditie die al 200 jaar lang trouw wordt gevolgd en net zoals Oktoberfest is de bakermat van deze gezellige biertuinen het Zuid-Duitse Beieren. Inmiddels hebben de Biergarten het hele land veroverd en zijn ze in elke Duitse stad in grote getale te vinden. De Biergarten zijn tegenwoordig ook erg populair in het buitenland en je komt ze op de meest onverwachte locaties tegen, van Azië tot aan New York. Een aantal hippe Amsterdamse horeca gelegenheden hebben de kenmerken van de Biergarten inmiddels ook omarmt.

Biergarten studenten reis Oktoberfest München bier biertafels zon

Traditionele Biergarten

In Duitsland heeft elke zichzelf respecterende horecagelegenheid met een beetje ruimte in de zomer een Biergarten. Nu vraag je je waarschijnlijk af wat dan het grote verschil is tussen een Biergarten en een terras. Een traditionele Biergarten is zonder poespas en bestaat uit lange houten tafels en banken op het grind in de schaduw van oude kastanjebomen. Door de lange tafels en banken schuiven mensen bij elkaar aan en mengen zich met elkaar. Dit maakt de sfeer gemoedelijk en een super sociale omgeving om lekker van het zonnetje en biertjes te genieten. Leuk is dat de Biergarten onder alle lagen en leeftijden van de bevolking populair is. Een traditionele Biergarten is eigenlijk een mix van een terrasje pakken en lekker in het park hangen, dit komt omdat je in een echte Biergarten je eigen meegebrachte etenswaren mag meenemen. Helaas is dit op de Biergarten op Wiesn niet het geval, daar zul je het moeten doen met een ijskoude liter pul bier en kun je heerlijke Beierse lekkernijen bestellen.

Biergarten studenten reis München bier biertafels avond

Bierkelders

Het ontstaan van de Biergarten is eigenlijk een hele praktische oplossing omdat vroeger bier brouwen in de zomer verboden was wegens brandgevaar. Omdat onze Oosterburen dit dorstige seizoen natuurlijk niet zonder bier konden moesten er biervoorraden aangelegd worden. Voor deze biervoorraden werden speciale bierkelders gegraven en plantten de brouwerijen kastanjebomen die voor schaduw zorgden. Mooie bijkomstigheid was natuurlijk dat het bier hierdoor ook redelijk koel bleef terwijl het hartje zomer was.

Bierkelder Biergarten Biervaten

Eten in de Biergarten

De brouwers wilden hun bier natuurlijk direct aan de consumenten kunnen verkopen en zetten daarom ’s zomers houten tafels en banken naast de bierkelders onder de kastanjebomen. Uiteraard werd deze concurrentie niet gewaardeerd onder de kroegeigenaren en om deze tegemoet te komen verbood de Beierse koning Ludwig I de brouwerijen om eten te serveren in de Biergarten. Tegenwoordig geldt dat verbod niet meer en kun je in de meeste Biergarten aan de biertafels een Brotzeit (koude maaltijd) bestellen maar is het ook toegestaan je eigen etenswaren mee te nemen. Traditionele Biergarten-specialiteiten zijn Schweinshaxe (gegrild varkensvlees), worstsalade, radijsjes, Brezel mit Leberkäse, Obatzter of Obatz’n (camembert met boter, uien en paprika) en ook Steckerlfisch (gebakken vis).

Eten Biergarten Oktoberfest reis studenten

Buiten Oktoberfest om is München een adembenemend mooie stad en telt meer dan 100 Biergarten! We kunnen je dan ook zeker aanraden om ergens tijdens je Oktoberfest reis die Wiesn te verlaten om een originele Biergarten te bezoeken en de sfeer, biertjes en Brotzeit te proberen.

München stad in de avond oktoberfest